Technická menza se musí zavřít. Vaří moc dobře

Znovuotevřená Technická menza ČVUT se bude koncem dubna pro studenty zavírat. Dle vedení vaří moc dobře. Nahradí ji tradiční menza ve Studentském domě.

Středa. Ručička ukazuje těsně před jedenáctou hodinou dopoledne. Stojím ve frontě na tác a pozoruji okolí. Někteří šťastlivci již dojídají oběd, jiní méně šťastní korzují mezi stoly a hledají volné místo. Další studenti přicházejí.

Již od znovuotevření se menza potýká s velkým zájmem studentů.

„Denně připravíme více než 3 000 jídel. Počet studentů daleko převýšil očekávání. V kuchyni pracuje 8 stálých zaměstnanců, k tomu ale musíme přičíst další 4 kuchaře na částečný úvazek. A to nemluvím o pokladních, učních, uklízečkách,“ vysvětluje Martina Žitná, jedna ze zdejších kuchařek.

[1] Pro studenty již brzy minulost.
I přes velký počet servírovaných obědů v průběhu dne dbá modrá menza (Technická menza, pozn. red.) na požadovanou kvalitu. Dle průzkumu agentury SESTA/ELI, kterou si nechala vypracovat Správa účelových zařízeních ČVUT (SÚZ ČVUT), hodnotí 70 % studentů kvalitu jídla jako vynikající.

Má to ovšem své ale.

„Začaly se nám množit stížnosti studentů. V nich nám píšou, že jim jídlo v Technické menze chutná natolik, že si častokrát objednají více než sní, a zbytečně tak zahlcují svůj rozpočet,“ uvádí mluvčí SÚZ ČVUT Marcela Halanová a dodává: „Rozhodli jsme se tomuto tématu dále věnovat.“

Během tří měsíců si pak nechala SÚZ vyhotovit studii. A došla k obávaným výsledkům.

Skrytá závislost

„Ukázala se jasná korelace mezi počtem návštěv Technické menzy a finanční situací studentů ČVUT. Ti, kteří již podlehli vlivu menzy, se dostali do dluhové spirály. Ovšem i studenti, kteří na první pohled nevykazují známky závislosti, utrácejí značně více než jejich kolegové z jiných menz,“ popisuje Jiří Svěcený, docent z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Reakce na studii ze strany Akademického senátu ČVUT tak nedala dlouho čekat.

Končíme

„Je nepřípustné, aby bylo pro studenty k dispozici tak nebezpečné zařízení, jako je Technická menza. Mladí lidé hodně jí a přitom nejsou dostatečně finančně gramotní. Neuvědomují si riziko, kterému jsou v modré menze vystaveni. Akademický senát je jednoznačně pro znepřístupnění Technické menzy studenstvu.“

V únoru pak proběhlo zasedání, na kterém se AS v poměru 23:9 usnesl, že Technická menza svým dobrým jídlem opravdu ohrožuje majetkovou situaci studentů, a je tudíž v jejich nejvyšším zájmu menzu uzavřít. Stane se tak k poslednímu dubnovému dni.

„Jako adekvátní řešení se pro studenty nabízí Studentský dům, který je se svojí kuchyní již tradiční. Skvěle tak splňuje účely, že by jídlo bylo příliš dobré, a tak raději podporuje studenty k učení nežli k řešení dluhových pastí. Za mě ideální stav,“ popisuje člen hospodářské komise AS Zdislav Hudebník.

Pro zaměstnance bude Technická menza nadále otevřena.

Foto:

[1] media.cvut.cz

mm

Jan Steuer

Ve svém životě se snažím být aktivní, a tak se řídím anglickým mottem "live the adventure". Rád lezu po horách, jezdím na kole a trávím čas se svými přáteli. Nejlépe to všechno najednou a s foťákem a pivem v batohu. Kontaktovat mě můžete na steuejan@fit.cvut.cz.