S ČVUT do světa: rozhovor s Tondou Karolou

Amerika, země splněných snů. Na ČVUT je USA čtvrtou nejoblíbenější destinací pro studium v rámci mimoevropské bilaterální dohody. Jaké to je odjet na rok do místa, které tak dobře známe z televizních pořadů a seriálů? Tonda Karola se nám o svém zážitku a možnosti studovat v hlavním městě státu Wisconsin krátce rozpovídal.

 

Než se Tě zeptám na cokoliv ohledně Tvého výjezdu, mohl by ses prosím krátce představit? Co studuješ, odkud jsi, co Tě baví?

Aktuálně studuji Webové inženýrství na FITu. Bakaláře jsem začal taky na FITu, ale dokončil v programu Softwarové technologie a management na FELu. Su ze Zlína, z krásné Moravy! Baví mě sport – aktuálně florbal a fotbal, mám rád kvalitní sci-fi filmy, miluju závodění v motokárách.

 

Kde jsi trávil minulý akademický rok?

Poslední dva semestry jsem byl v USA na University of Wisconsin-Madison. Byl jsem tam na školním pobytu přes bilaterální dohodu, začal jsem tím své magisterském studium.

 

Proč sis vybral zrovna University of Wisconsin-Madison? Byla to Tvoje první volba? Kam jinam ses hlásil?

Do Ameriky jsem se chtěl vždy podívat. Vybrat si nabídky univerzit bylo už těžší, ale nakonec byla University of Wisconsin-Madison (UW) moje první volba. Důvodů jsem měl víc, ale hlavně to byla nejlepší univerzita z nabídky. Také se mi líbila okolní příroda – Madison je obklopený dvěma velkými jezery, kde se dá v létě surfovat a v zimě bruslit.

 

A co výběrové řízení, byl to boj?

Těžko říct, ke mně se dostal jen výsledek. Určitě jsem si dal záležet na motivačním dopise. S pár lidmi, kteří do Ameriky vyjeli, jsem jej konzultoval, snažil jsem se být upřímný. S angličtinou jsem si věřil, ale prošel jsem si gramatiku v ukázkových testech.

 

Jak ses připravoval na odjezd? Měl jsi nahnáno nebo jsi nemohl dospat nadšením?

No, byla to taková kombinace obojího. Určitě jsem byl nervózní, abych vše stihl, nic nezapomněl a neměl problém na hranicích. V rámci přípravy jsem udělal velkou rodinnou oslavu – spojil jsem své narozeniny, dokončení bakaláře a odjezd na rok do USA. Chtěl jsem všechny vidět.

 

Jaké byly Tvé první dny ve Státech? Vzpomeneš si na něco, co Ti vyrazilo dech? Nebo je naše sledování amerických seriálů dostatečnou průpravou pro život v USA?

[1] První věc, kterou jsem uviděl po přistání v Bostonu – obrovská americká vlajka.
První dny byly úplně euforické. Asi mi vyrazilo dech právě to, že je to tam fakt jak v těch filmech a seriálech. Úplně první věc byla to, že když jsem vylezl z letadla, tak tam hned visela velká americká vlajka! A pak po odchodu z letiště mi vyrazilo dech počasí v Bostonu. Pochopil jsem, proč Američené tak moc používají klimatizace – bylo tam hrozné vedro a dusno.

 

Můžeš přidat nějakou vtipnou historku z Tvého roku za oceánem?

Historek mám hodně, ale nevím jak moc vtipné. Ty nejlepší nejsou publikovatelné. Jako první si vzpomenu na toto: běžný pozdrav je tam „Hi! How are you?” (Ahoj! Jak se máš?). Vtipné je, že mi skoro měsíc trvalo, než jsem pochopil, že to je opravdu jen pozdrav a má se odpovědět „Fine, how are you?”. Dodnes si pamatuji ten výraz prodavače, když jsem mu začal vykládat, jak se mám úžasně, že jsem poprvé v Americe a co vše jsem ten den zažil.

 

No a co americká univerzita? Líbilo se Ti na ní? Je něco, co bys rád dostal do Čech a naopak něco, co Ti v jejich systému vyloženě chybělo?

UW je hlavně obrovská, studuje tam přes 40 tisíc studentů, takže tam najdete všechno. Moc se mi líbí, že mají studenti malé omezení na studovaný obor a mohou si zapsat cokoli z jiných „fakult”, takže si vyzkouší více zaměření. Na bakaláři jsem se na ČVUT cítil výběrem svého oboru omezen.
Naopak mi chyběla relativní jednoduchost a propojenost informačních systémů. Na UW jich mají tolik, že se v tom nedá vyznat. A například sylaby předmětů nenajdete, takže o čem předmět je se dozvíte většinou až na začátku semestru.

 

Měl jsi možnost cestovat při studiu? Vyjde cestování po Americe hodně draho?

Při studiu jsem upřímně moc času neměl, stihl jsem akorát na začátku semestru Chicago a menší výlety o víkendech. Vynahradil jsem si to pak o prázdninách – Silvestr jsem strávil v New Yorku, navštívil jsem Boston a hlavně na konci pobytu jsme s kamarády podnikli roadtrip kolem půlky Ameriky. Najeli jsme přes 10 000 km!

Cestování tam fakt není nejlevnější, ale když se složíte s pár kamarády na auto, spíte po kempech a vaříte si plechovky, tak se to dá.

 

Stipendium na bilaterálních dohodách je jen 10 000 korun/měsíc, jak jsi řešil finance pobytu? Musel jsi se hodně omezovat, aby jsi vyšel?

Finance jsou bohužel nevýhoda Madisonu, ostatní americké univerzity v nabídce mají výhodnější podmínky. Stipendium mi pokrylo v podstatě jen nájem ($450), navíc se musí zaplatit jejich zdravotní pojištění. Zbytek jsem řešil půjčkou od banky. Nepodařilo se mi tam sehnat nějakou stálou práci, spíše menší brigády, tak jsem se snažil moc neutrácet, abych vystačil do konce pobytu. Nakonec to dopadlo dobře, roadtrip jsem si užil a peníze mi tak akorát vyšly.

Jaké je to být po roce zpět? Nechybí Ti tu teď něco?

Návrat byl až překvapivě jednoduchý, ale chybí mi kamarádi, které jsem tam získal. A taky americké party a homecoming day, což je den, kdy univerzitní fotbalový tým hraje doma. Celý kampus se pak zbarví do červena, všichni vytáhnou grily, rodiče studentů dovezou jídlo a sudy piva společně se lidi prostě baví.

[2] Běžná sobota ve Wisconsinu – školní fotbalová liga a 80 tisíc fanoušků v barvách týmu.

Pojí se s návratem ze zahraniční univerzity hodně vyřizování? Jak jsi to měl s uznáváním předmětů?

Vyřizování bylo náročné hlavně proto, že jsem byl po návratu vyčerpaný a ještě jsem na dálku musel řešil problémy s vrácením zálohy za byt. Jinak studijní oddělení na FITu je parádní, se vším mi poradili, stejně na rektorátu. Škoda jen, že se předměty na UW s těmi z mého oboru moc nepokrývají, takže jsem dovezl spoustu volitelných kreditů.

 

Co nevidět tu máme Study Abroad Fair, máš s tímto veletrhem nějaké zkušenosti?

Ano, veletrh studia v zahraničí byla asi první akce, na které jsem se dozvěděl, kam všude se dá s ČVUT vyjet. Když jsem přišel na vysokou školu, tak jsem byl ze začátku trochu zklamaný z toho, že se nesetkávám se zajímavými lidmi ze zahraničí. A pak jsem v kampusu objevil Study Abroad Fair. Pamatuju si, jak ve stáncích viselo moc vlajek a já hleděl, kolik máme možností.

Dostat se do Ameriky není nadlidský výkon. Chce to vyvinout trochu snahy a výsledky se určitě dostaví. Pro jakékoliv další informace ohledně výjezdů do USA nebo jiných atraktivních zemí v rámci bilaterálních dohod je nejlepší začít návštěvou informační schůzky, která se koná tuto středu v rámci Study Abroad Fair, veletrhu studia v zahraničí s ČVUT, od 10:00  v atriích FIT a FA.

Tonda si po dobu svého zaoceánského pobytu vedl blog https://tondausa.wordpress.com/, psal do něj o svých zážitcích, nevynechal však užitečné informace a tipy pro lidi, kteří se na UW chystají vycestovat. Určitě se na něj podívejte!

 

Autor:
Kateřina Čermáková, International Student Club

Foto:
hlavička článku: autor
[1]-[2] autor