V rámci neustálého rozšiřování svých laboratoří se Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze rozhodla založit další výzkumné centrum. Tentokrát se zaměřila na roboty, kterých máme v okolí tolik, že už je bereme jako samozřejmost. Přesto je jejich výzkum stále potřeba.
Laboratoř robotických agentů (RoboAgeLab) pod vedením docenta Pavla Surynka není jedinou novou laboratoří, kterou se FIT může v roce 2022 pochlubit. Ve spolupráci s firmami ETA a Bosch fakulta letos otevře novou Laboratoř autonomních kuchyňských robotů (NaDLabSe). Její vedení bude mít na starosti Ing. Jaroslav Kuchař, Ph.D. Na rozběhnutí laboratoře bude spolupracovat právě s docentem Surynkem, který s roboty má bohaté zkušenosti.
Škola tak chce řešit rostoucí počet stížností jak na zvyšující se ceny jídel v menze, tak na špinavé kuchyňky na strahovských kolejích.
„Zjistil jsem, že naši studenti sice umí programovat, ale stravují se často naprosto příšerně,“ okomentoval situaci Kuchař. „Většinou si k programování koupí jenom pizzu nebo kebab a další den je jim z toho špatně. Tomu chceme zamezit, a tak budeme studenty učit vařit. A jak jinak než za pomoci autonomních robotů?“
Při testování laboratoře měli studenti za úkol naprogramovat roboty tak, aby za ně krájeli cibuli. „Bohužel se to robotům zatím nedaří,“ doplňuje jeden ze studentů, Bc. Tomáš Bašta. „Povedlo se nám tak dobře napodobit lidské chování, že roboti při krájení cibule začali brečet a odmítli dále krájet.“
Do laboratoře se přesune i výuka takových předmětů jako je Blender a BI-HAM. Zároveň se volitelný předmět Manažerská praxe přejmenuje na Manželská praxe a bude také vyučován v této laboratoři.
Laboratoř bude slavnostně otevřena 25. července 2022, na takzvaný Den kuchařů. Pokud chcete pana doktora Kuchaře na jeho velký den nějak pohostit, vítané jsou jedlé dárky. Nejedlé ani jedovaté, prosím, nenoste.
Otvíracím ceremoniálem budou provádět Horst Fuchs a Jirka Babica. Fakulta zároveň slíbila, že první tři návštěvníci nové laboratoře dostanou ruční mix i s ostřící sadou a lakem na auto zdarma.